Het laatste nieuws
 • Eper Stoom- en Wasserij heeft twee nieuwe eigenaren

  Marco Schuurman en Johnny Vos nemen het Gelderse familiebedrijf over. ‘Het voelt als een soort familie.’

  Momenteel staat Cees-Wim Bagerman aan het roer. Hij is de 4e generatie Bagerman die het bedrijf onder zijn hoede heeft. Begin dit jaar zijn Schuurman en Vos ingestapt als mede-eigenaren. Op den duur zal het bedrijf volledig aan hen overgedragen worden.

  “Ik werk al sinds dat ik twaalf jaar oud ben in de wasserij.” Vos begon als vakantiekracht in de wasserij en is opgeklommen naar wasmeester, bedrijfsleider en nu dus mede-eigenaar. “Ik heb de fijne kneepjes van het vak van de familie Bagerman geleerd en heb het bedrijf moderner zien worden en zien groeien.”

  De relatief kleine wasserij is wekelijks goed voor zo’n 15 tot 20 duizend kilo’s was. Met 15 personeelsleden hebben zij vooral horeca en zorg als klanten en leveren ze bedrijfskleding. “We moeten het echt hebben van kwaliteit en service. We ontzorgen onze klanten en hoeven niet met de grote jongens mee te gaan. We doen waar we goed in zijn,” aldus Vos.

  Schuurman heeft geen lang wasserijverleden, maar kwam in 2017 terecht bij de wasserij in Epe. “Ik hielp de toenmalige eigenaar met de bedrijfsvoering. Met de overname verandert er qua werkverdeling niet zoveel. Alleen op papier is de situatie veranderd.”

  “Mijn rol wordt wel net anders,” zegt Vos. “Ik ga van werknemer naar werkgever. De kennis heb ik, maar nu heb ik ook de eindverantwoordelijkheid.” Net als Vos werkt het meeste personeel al lang bij de wasserij. “We zorgen goed voor ons personeel en er heerst een gevoel dat we het met elkaar doen. Daardoor voelt het als een soort familie.”

  Nu zijn Schuurman en Vos vooral druk met de dagelijkse gang van zaken. Maar op termijn gaan de kersverse eigenaren nadenken over de toekomst. “We moeten het eerste jaar samen doorkomen, daarna gaan we tijd maken om vooruit te kijken,” zegt Schuurman. “Er staat een mooie en goede organisatie. Dat is voor ons een goed begin.”

  Vos: “We hoeven niet veel te groeien. We moeten bekend staan als een bedrijf dat goede kwaliteit levert en goed is voor de mensen die er werken, waardoor we een mooie toevoeging zijn voor de regio.”

  In principe levert de stoom-  en wasserij door het hele land, maar de nieuwe eigenaren willen meer focussen op de regio. Schuurman: “Transport is lastig en duur. Dichterbij huis is dat gemakkelijker. Nu is onze regio nog te groot.”

  Op lange termijn willen Schuurman en Vos naar de investeringen kijken. “We zijn afhankelijk van gas, water en energie. In milieu opzicht kunnen we stappen zetten, dat is een mooie uitdaging.”

  De eigenaren hebben bij de overname goede afspraken gemaakt. “Cees-Wim was altijd de man van de wasserij en achter de schermen,” vertelt Schuurman. Die rol neemt Vos over en hij gaat zich richten op de operatie. Schuurman richt zich op accountmanagement, klantbeheer en de financiën. “We stemmen dat samen af. Dat gaat makkelijk in een kleine en platte organisatie.”

  “Zolang we nog met z’n drieën zijn is een zo goed mogelijke samenwerking belangrijk. Uiteindelijk stapt Cees-Wim uit en gaan we nadenken over de ambities die we hebben,” aldus Schuurman. Vos: “voor ons is het een hele mooie kans om mede-eigenaar te worden. We hebben er plezier in en zijn Cees-Wim zeer dankbaar.”